Franz Nachtegall - Gymnastikkens mand

Af Pernille Sonne

Franz Nachtegall studerede teologi fra han blev student i 1784. Da hans far døde, måtte han dog i stedet arbejde som lærer ved forskellige skoler. Da han læste en tysk bog om gymnastik, besluttede han at blive gymnastiklærer. I 1799 oprettede han Europas første private gymnastikinstitut med økonomisk hjælp fra en række indflydelsesrige folk. Instituttet henvendte sig til børn af ”forskellig stand og alder”. Samme år blev Nachtegall ansat som gymnastiklærer på to private eliteskoler i København.

I 1840 blev han professor og holdt derefter forelæsninger over gymnastikteori og arbejdede for at få gymnastik indført i skolerne. Nachtegall blev i 1804 sat spidsen for et militært gymnastikinstitut, der skulle uddanne gymnastiklærere til militæret. I 1808 fik civile også adgang, så de kunne uddanne sig til gymnastiklærere til de almindelige skoler.

Gymnastik for drenge blev indført som fag i skolelovene af 1814. Men ikke alle lærere ønskede eller forstod at undervise i faget. Blandt andet derfor blev kravet om gymnastik skærpet i 1828, og Nachtegall fik oprettet en særlig gymnastiklærerskole for lærere fra hele landet.

Nachtegall indførte gymnastik som fag i Danmark. Han opfandt også korkbæltet.