Med opbakning fra det daværende Dansk Skolemuseum, senere Danmarks Pædagogiske Bibliotek, satte Trøst-Hansen i 1917 et arbejde i gang, som skulle dokumentere samtlige sogne i Danmark, både hvad angik kirker og skoler og respektive ansatte, daværende og tidligere, kaldet: Danmarks Kirker og Skoler.
Dette arbejde blev dog aldrig fuldendt, men vi er i besiddelse af 856 sognekort ud af populationen på de godt 2.000 sogne som fandtes. Samlingen indeholder fx ingen billeder fra København, Sokkelund herred eller købstæderne, dertil nåede man desværre aldrig.
Christian Glenstrup har i Uddannelseshistorie 1990 en artikel som fortæller mere om sognekortene.
Biblioteket har gennemført et digitaliseringsarbejde vedrørende samlingen, og de 856 sognekort, vi er i besiddelse af, er nu digitaliseret.
Du finder alle de digitaliserede sognekort i venstremenuen ordnet efter amter, således som amtsgrænserne var fastlagt i 1970. Har du brug for mere information om amtsgrænser og herreder kan du fx se DIS-DANMARKs kort.
I et samarbejde mellem Slægtsforskernes Bibliotek er sognekortene nu blevet transskriberet og samlet i en base der gør det muligt at finde billeder af præster, lærere m.fl. samt bygninger ud fra deres navn. Basen indeholder 36.748 personer og bygninger.
Kender du til et sognekort, som ikke er at finde i samlingen, hører vi meget gerne fra dig.
Skriv en besked på Kontakt Skolehistorie