Søgevejledning til samlingen

Søgning

I fritekst søges default i alle felter dog desværre ikke i Accessionsnummer samt Ophavsret.
Ud over fritekst kan man vælge at søge på:

  • Titel (Tavlens titel)
  • Ophav (Kunstner)
  • Person (benyttes ikke)
  • Lokalitet (Land, sted) Normalt ville man benytte trykkested, men i samlingen er det også nogle gange benyttet for det land, billederne er blevet brugt i. Ofte er billederne blevet udgivet på op til fire sprog og har således kunnet benyttes i en lang række lande. 

Man kan kun lave ”og-” (Boolsk AND) søgninger eller fraser i basen.
Ord efter hinanden laves som en ”og” søgning dvs. hvis man søger på padder krybdyr findes tavler som indeholder begge ord.

Ved at klikke på kategorierne til venstre kan man se, hvilke anskuelsesbilleder fra den valgte kategori, der evt. svarer til søgningen, eller man kan vælge at bladre sig igennem hele søgeresultatet. 

 Trunkering og maskering:
Hvis man søger på høn*  i søgefeltet findes både høns, høne og fx hønsehus
Hvis man søger på høn?  i søgefeltet maskeres det tegn som ? dækker dvs. man finder høns og høne.
Man kan højre- og venstretrunkere. Søger man fx på *hest* findes både flodhest og hestehov. 

Frasesøgning:
Ved brug af ”” kan den automatiske og-søgning slås fra. Fx vil søgningen på serien "Reimer og Wilke 1. udg." kun finde tavler der indeholder frasen:  Reimer og Wilke 1. udg.

År: 
Øverst til højre er det muligt at vælge år, enten tidligst eller senest eller sætte en periode. Bemærk at selvom basen kun benytter årstal skal der sættes en fiktivt måned og dag.
Om årstalssøgning gælder i øvrigt at i det omfang det har været mulig at fastslå det konkrete trykkeår er dette brugt, men i mange tilfælde har vi måtte støtte os op af forlagskataloger, og det årstal, der så er nævnt, er første gang vi har kunnet konstatere, at billedet eller serien har været til salg. Man bør derfor regne med plus/minus fem år på de opgivende år, med mindre andet er opgivet.

Søgning på serier
Serier er ordnet efter Skolemuseets nummersystem. Det betyder at finder man en tavle vil der oftest stå hvilken serie tavlen høre til fx: ” Samlingen omfatter 12 billeder, mus.nr. 44.001-44.012” Ønsker man at se den øvrige del af samlingen kan man søge videre på 44.001-44.012 og man vil finde hele serien.

Nulstilling af søgning/ny søgning

For at blive i anskuelsesbillederne skal du bakke til bage hvis du ønsker at lave en ny søgning, hvis du har åbnet en tavle. Søger du herfra søger du på hele KB.

På grund af KB’s meget dybe strukturere er det let at fare vild. Skulle det ske så luk fanen og start en ny søgning.