Næsbyhoved-Broby Rytterskole 1905.

04.05.2021 | Nyheder

Skoler til folket – 300-året for Rytterskolernes fødsel

I år er det 300 år siden Frederik 4. iværksatte byggeriet af 240 skoler til bønderbørnene i det meste af riget. En slags forløber for folkeskolen. I forlængelse af byggeriet indførte kongens søn og efterfølger Christian 6. konfirmations- og undervisningspligt for alle børn på landet. Vigtige handlinger, der var med til at grundlægge det danske…

Formskrift, Ernst Thomsens Bogstavtavler, 1952

14.09.2020 | Nyheder

Skråskrift og autoriteter - podcast om vendepunkt i skoletiden

Marianne Abelsen oplevede noget nær en revolution da hun i 1960 fik en ny lærer, der ikke rettede sig efter inspektøren. Det fortæller hun om i podcasten Vendepunktet.

30.03.2020 | Nyheder

Nye tværfaglige undervisningsmaterialer om skole i gamle dage

En række reviderede og nye undervisningsmaterialer til grundskolen giver elever og lærere mulighed for at dykke ned i de enkelte fags historie.

Anskuelsesbillede fra serien Fredsbjerg plancher. Kunstner: Leo Fredsbjerg-Pedersen.

27.03.2020 | Nyheder

Del din hverdag i en coronatid

Under overskriften ’Dage med Corona’ opfordrer Nationalmuseet sammen med en række samarbejdspartnere nu alle danskere til at dele deres personlige hverdagsberetninger fra en coronatid.

18.03.2020 | Nyheder

Udstilling: Mennesket – naturens hersker

Igennem en række gamle anskuelsesbilleder, der portrætterer menneskets tilværelse i oldtiden, fortæller en ny digital udstilling hvordan skoleelever for 100 år siden er blevet formet i deres forståelse af fortiden. Og dykker ned i den centrale rolle man mente mennesket havde i naturen – og måske stadig mener vi har i dag.

24.02.2020 | Nyheder

Skolens historie i nye former

To nye tiltag formidler skolens og de enkelte fags historie og gør os klogere på, hvordan samfundet og lærerne har søgt at påvirke eleverne i de sidste 200 år.

29.05.2019 | Nyheder

Se det syv meter lange billede

Nu kan du dykke helt ned i vores længste anskuelsesbillede - Adams Illustrated Panorama of History fra 1878.

29.05.2019 | Nyheder

Hvad er det?

”Hvad er det?” spørger vi af og til os selv i bedste Piet van Deurs-stil, når vi kigger på vores mange anskuelsesbilleder, og nu spørger vi også dig.

03.12.2018 | Nyheder

Dansk Kulturarvs julekalender

Dyk ned i anskuelsestavler fra den søde juletid, gamle smalfilm fra Illums juleudsmykning, julekunst og gamle opskrifter på julebag i Dansk Kulturarvs julekalender.

22.01.2018 | Nyheder

Glimt fra Dansk Skolemuseums samling

I 2016 gennemgik Nationalmuseet Dansk Skolemuseums samling. Der blev fundet mange spændende og markante genstande undervejs, bla. en række anskuelsesmodeller, som blev lavet af skolemanden Gottlieb Christensen i slutningen af 1800-tallet. Se vores interview med konservator Eva jensen her.

Viser resultater 1 til 10 ud af 18

1 2 Næste